Ako je Vučić u dilu sa Albancima moraće da kaže Moskvi da prizna kosovo

„Ako je napravio dil sa Albancima, što Tadić nije učinio, Vučić će morati da kaže Moskvi da ne ulažu veto i da priznju nezavisno Kosovo, zato što će i Srbija to učiniti“, izjavila je novinarka Ljiljana Smailović u emisiji emitovanoj na RTS-u, komentarišući aktuelnu situaciju na Balkanu.

„Nismo bliže dogovoru sa Prištinom, jer sa njom ne pregovaraju Nemci nego mi“, izjavio je Aleksandar Vučić posle sastanka sa spoljnopolitičkim savetnicima Angele Merkel.

„Oni su rekli da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse ali ne očekujem da će to i uraditi. Očekujem da će tokom aprila biti nekih pokušaja i pomeranja iz Evropske unije da se stvari na terenu promene“, rekao je Vučić i dodao da ako hoćete da razgovarate sa nekim „ne zakucavate stvari jer je teško eksere izvući“.

„Da pravimo platformu u kojoj to radimo formiramo sud za Albance koji su silovali Srpkinje… Borimo se za ekonomski napredak i investicije, a ako nešto drugo radimo na to ne bismo mogli da računamo. Želimo kompromis i dogovor, a ako ga ne želite onda se ponašate kao Priština“, istakao je Vučić.

Pregovori, razgovori… sve je to normalno ali da baš, ama baš ništa, se ne preduzme po tom pitanju, pa čak i dva ministra u Vladi Haradinaja da i dalje sede tamo, e to već nije normalno. Pitamo šta se kuva u tom loncu?

Da li Aleksandar Vučić misli i na svoja dva ministra koja sede u Vladi Kosova kad kaže: „Sikter bando iz Prištine…“ Gde je platforma Skupštine Srbije, zašto nisu dali svoju platformu i imali proaktivni stav“, upitao je Petar Miletić, član Pokreta slobodnih građana.

Na primedbu Veljka Odalovića da Srpska lista nije lista Vlade Srbije, već da je reč o predstavnicima Srba sa Kosova koji odluke donose samostalno uz povremenu koordinaciju sa Beogradom, Miletić je odgovorio tvrdnjom da ne postoji funkcioner Srpske liste koji istovremeno nije član vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji.

Miletić je dodao i da je Beograd „izigran“ potpisivanjem Briselskog sporazuma, jer se prvih šest tačaka tog dokumenta odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, a šest godina kasnije, kako je istako, nemamo ni Z od ZSO.

Pregovaračka platforma nije, međutim jedino pitanje koje opterečuje odnose Beograda i Prištine. Naime, dijalog dve strane je već mesecima u blokadi zbog jednostrane odluke Vlade Kosova da uvede taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BIH.

Ricochet special

Ostavite komentar