PODSEĆANJE: Kum Olivera Ivanovića ubijen četiri godine ranije na isti dan kada i Oliver!

Kum Olivera Ivanovića, njegov saradnik i prijatelj ubijen je NA ISTI DAN kada je kasnije ubijen i Oliver * Da li su ova dva ubistva povezana? * Da li su nalogodavci i izvršitelji oba ubistva isti? Rikošet istražuje…
Janićijević ubijen na stepeništu, na nekoliko metara od porodične kuće * Komšiluk probudili jauci majke Lele, koja je mrtvog sina prihvatila u naručje

1 / 3

KOSOVSKA MITROVICA – Nema mira na Kosovu…
Mučki, celim šaržerom metaka ispaljenim u grudi, u noći između srede i četvrtka, u Kosovskoj Mitrovici, ubijen je Dimitrije Janićijević (35), odbornik u skupštini ovog grada i kandidat za gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima na Kosovu! Policija traga za ubicom čoveka za koga svi u Mitrovici kažu da je bio miran i tih, povučen, pošten, bez policijskog dosijea, a uznemireni Srbi kažu da je ubistvo, najverovatnije, opasna namera da se dodatno iskomplikuje situacija na severu, a narod zaplaši!

Ubijen na kućnom pragu

Dimitrije je ubijen bezmalo na kućnom pragu, 20 minuta posle ponoći, hicima iz pištolja kalibra 9 mm, u mračnoj ulici, dok je stepenicama sa ulice, nakon što je izašao iz automobila, silazio ka kući. Ubica je, pretpostavlja se, bio sakriven u šiblju, preko puta ulaza u kuću ubijenog.

– Čuo sam neku buku napolju, a onda i jauke Dimitrijeve majke Lele. Kad sam dotrčao, majka je Dimitrija držala u naručju i glasno kukala, jaukala, dozivala u pomoć – opisuje dramu u dvorištu kuće Janićijevića jedan od komšija.

Ubrzo je u dvorište istrčala i Dimitrijeva trudna supruga Tanja. Probudilo se i njihovo troje dece. Jauci i plač nedužnih ljudi dugo su se čuli u mirnoj mitrovičkoj ulici.
Izrešetani odbornik je 40 minuta posle ponoći prebačen u bolnicu, gde su lekari više od pola sata pokušavali reanimaciju, ali bezuspešno.

– Na njegovom telu hirurzi su izbrojali više od 10 ulaznih i izlaznih rana od vatrenog oružja, po grudima, ramenima, stomaku… Telo je upućeno na obdukciju, ali i bez toga jasno je da je smrt nastupila zbog povreda vitalnih organa i gubitka krvi – kaže doktor Milan Ivanović, direktor bolnice u ovom gradu.

Narod preplašen

Ubistvo odbornika Janićijevića dodatno je iskomplikovalo ionako tešku situaciju u Mitrovici, dodatno zaplašilo narod. O motivima u gradu tokom jučerašnjeg dana zvanično nije bilo ni reči.

– Janićijević je bio član Samostalne liberalne stranke, koja je u kosovskoj vladi. Na poslednjim izborima bio je kandidat za gradonačelnika Mitrovice. Za poslednje dve godine jedno njegovo vozilo dignuto je u vazduh, a drugo zapaljeno. Najmanje jednom pucano je u njegov lokal „Forneti“ u Sutjeskoj ulici. Ni u jednom slučaju počinioci nisu otkriveni – priča izvor iz Mitrovice.

Sam Janićijević nijednom nije komentarisao te napade, koji su nezvanično uglavnom dovođeni u vezu s njegovim političkim angažmanom.

REAGOVANJA

Aleksandar Vulin 
UDAR NA DIJALOG I SIGURNOST GRAĐANA

Ministar Aleksandar Vulin osudio je ubistvo odbornika SLS u severnoj Kosovskoj Mitrovici Dimitrija Janićijevića, istakavši da je to udar na život i sigurnost svakog žitelja tog grada, bez obzira na nacionalnost, ali i na dijalog Beograda i Prištine.
– Ne tražim od međunarodne zajednice samo da pronađe počinioca ovog gnusnog akta, već nudim i pomoć da se pronađe ubica ili ubice.

Ivica Dačić 
SRBIJA NUDI POMOĆ U ISTRAZI

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio ubistvo Dimitrija Janićijevića i ponudio pomoć Euleksu i kosovskoj policiji u nalaženju počinilaca tog zločina.
– Ne znam kakve su pobude niti povodi, ali pošto je reč i o pripadniku političke organizacije, o onima koji su učestvovali na nedavno organizovanim lokalnim izborima, jasno je da ubistvo ima političke implikacije i posledice.

Jelko Kacin 
NAPAD NA DIJALOG

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin osudio je ubistvo Janićijevića.
– Jezivo, to je takođe napad na dijalog Beograda i Prištine.

Ketrin Ešton 
UBICE DA BUDU PRIVEDENE PRAVDI

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izrazila je žaljenje zbog ubistva Dimitrija Janićijevića i dodala da očekuje brzu istragu i privođenje pravdi počinilaca.
– Očekujem brzu istragu kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde. Svaka upotreba nasilja je apsolutno neprihvatljiva.

SPO Pucanj u mir 
I PUT SRBIJE KA EU

Srpski pokret obnove ocenio je da je ubistvo Janićijevića politički i teroristički pucanj u mir na severu Kosova, briselski sporazum i evropski put Srbije i regiona.
– Očekujemo da će međunarodne snage na Kosovu i Metohiji u najkraćem roku rasvetliti ubistvo Janićijevića i privesti pravdi političke nalogodavce.

Dve verzije
DVA METKA U LEĐA?

Kako je potvrđeno u KPS, odborniku Janićijeviću ispaljeno je najmanje šest metaka u grudi. U Mitrovici se juče nezvanično čula i verzija da je odbornik pogođen i sa dva metka u leđa. U blizini mesta ubistva policija je, kako saznajemo, našla dve čaure. Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da istragu o ubistvu Janićijevića sprovodi Euleksova Operativna grupa za Mitrovicu zajedno s kosovskom policijom i Tužilaštvom. Ona je dodala da Euleks apeluje na sve one koji su bili svedoci napada ili poseduju informacije da pozovu KPS policiju ili Euleks.

Dan žalosti
TIŠINA U KUĆI JANIĆIJEVIĆA

U domu Janićijevića u Ulici rudarske čete u Mitrovici juče je vladala teška tišina. Uviđaj je trajao do podneva, na ulici je bilo parkirano nekoliko policijskih automobila. Ispred kuće, u tišini, stajali su rođaci ubijenog odbornika. Privremeni organ Kosovske Mitrovice odlučio je juče da dan sahrane ubijenog odbornika bude dan žalosti.

Ostavite komentar