Prošlo je četiri godine od pada helikoptera! Niko nije odgovoran!

Članovi porodica i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zajedno su otklili, na četvrtu godišnjicu pada vojnog helikoptera, spomen ploču lekaru Dževadu Ljajiću i anesteziologu Miroslavu Veselinoviću na zgradi Medicinske škole u tom gradu koja od početka školske godine nosi naziv „Dva heroja“.

Na ploči je ispisana poruka „ONO ŠTO ČINIMO ZA ŽIVOTA ODJEKUJE U VEČNOSTI“.

Lekar Dževad Ljajić i anesteziolog Miroslav Veselinović poginuli su pre četiri godine u padu helikoptera Vojske Srbije kod Surčina, prilikom transpotra životno ugrožene bebe iz Novog Pazara za Beograd.

Tom prilikom su živote izgubili i pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović i beba porodice Ademović.

Ni ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a ni tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, koji su te večeri učestvovali u lancu spasavanja i transporta životno ugrožene bebe, nisu ni odgovarali, a nije im ni palo napamet da daju ostavke na svojim funkcijama.

U javnosti se i dalje vodi rasprava zbog čega je 13. marta 2015. godine helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao da sleti na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni u Batajnici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo je u junu 2016, petnaest meseci nakon pada helikoptera, saopštilo da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje su učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Ricochet special

Ostavite komentar