NASTAVLJA SE SNS LUDILO: „Ukida“ se Muzej vazduhoplovstva!

Bezobrazluk, bahatost ili odluka da kao nacija nestanemo, kako god, aktuelna vlast već godinama uništava naše prirodne resurse, kulturu i kulturna nasleđa.

Aktuelna vlast u Srbiji radi ono što niko, ama baš niko, u svetu ne radi. Reke su nam nestale, i nestaju i dalje, zbog izgradnja mini hidro elektrana, seku stabla na Kalemegdanu od kojih su neka stara i preko 100 godina zbog izgradnje gondole, preko koje, da podsetimo, pljačkaju ne samo beograđane nego i sve građane Srbije. I dok ceo svet ulaže ogromna sredstva i napore u očuvanju svakog svog muzeja, Vlada Srbije zatvara naše muzeje.

Tako je doneta odluka 14. marta o ukidanju civilnog dela Muzeja vazduhoplovstva, te prebacivanju prava, obaveza, imovine i arhivske građe na Ministarstvo odbrane.

U odluci je navedeno da se Muzej vazduhoplovstva Beograd UKIDA jer „potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način. Zaposlene u Muzeju vazdugoplovstva pruzima Ministarstvo odbrane u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. Takođe, prava drugih osnivača rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije“, stoji u odluci Vlade.

Navodi se i da će Muzej doneti finansijski izveštaj, odnosno bilans stanja na dan 15. mart 2019. godine i u skladu sa mogućnostima izmiriće postojeće obaveze prema dobavljačima, izvršiće naplatu potraživanja od poverioca, prenos preostalih likvidnih finansijskih sredstava na račun Ministarstva odbrane koji je otvoren kod Uprave za rezor i zatvaranje aktivnih računa Muzeja vazduhoplovstva.

Kako se u odluci dalje navodi, Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplovstva kao spomenika kulture.

Muzej vazdugoplovstva je u vlasništvu države od 2017. a upravljanje nad tom institucijom preuzelo je Ministarstvo odbrane po odluci Vlade Srbije 2015. godine.

Ricochet special

Ostavite komentar