ŠTA JE NAPADAČ DŽAMIJA RADIO NA BALKANU?

Terorista Brenton Tarrant 2016. putovao kroz BiH, Srbiju i Hrvatsku.

Bugarske vlasti saopštile su danas da istrašuju motive boravka u Bugarskoj u novembru 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na dve džamije na Novom Zelandu.

Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac koji je danas izveo napad na dve džmije u gradu Christchurchu, tokom molitve petkom boravoi je u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine, rekao je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je verzija teroriste, koji se društvenim mrežama predstavljao kao Brenton Tarrant, kako želi otkriti istorijska mesta i proučavati istoriju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čoveka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Istražitelji već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj – on je stigao u Sofiju iz Dubrovnika u novembru, iznajmio je automobil 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mesta. Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt gde je iznajmio auto da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Evropi. Prema istim izvorima on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Christchurchu gde je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojim je kao motiv za svoje delovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih belih naroda. Neki elementi se pozivaju na epizode iz istorije Balkana i borbi protiv Osmanske imperije.

Ricochet special

Ostavite komentar